Ученици от седем страни опознават Варненското езеро – Частна езикова гимназия "Джордж Байрон"

Варна, ул. "Д-р Борис Божков" № 1, сградата на Департамент за информация, квалификация и продължаващо образование, м. Почивка

Прием на ученици, обадете се за информация!

logo

0888 628 305

info-400076@edu.mon.bg

Варна

ул. "Д-р Борис Божков" №1

09:00 - 16:00

Понеделник до Петък

logo

0888 628 305

byron_school@abv.bg

Варна

ул. "Д-р Борис Божков" №1

08:00 - 18:00

Понеделник до Петък

Ученици от седем страни опознават Варненското езеро

Не толкова познато дори и за местните жители, Варненското езеро ще е във фокуса на международен ученически проект през тази седмица. „Езерата в нашия живот” е темата, която втора година обединява възпитаниците на Частната езикова гимназия „Джордж Байрон” в морската столица с техни връстници от Турция, Швеция, Исландия, Чехия, Румъния и Полша, предаде репортер на Moreto.net.

До края на седмицата школото ще е домакин на поредното представяне на различните особености на водни басейни от изброените страни. Гостуването във Варна е свързано с изучаването на флората и фауната около езерата.

„Проектът е полезен, защото научаваме различни факти, а и се запознаваме с нови хора, с различни култури”, категорична е Лидия Димитрова, която учи в Частната езикова гимназия. Тя споделя, че докато със съучениците й са подготвяли презентация за Варненското езеро са установили, че то е доста замърсено заради промишлеността, а и много от рибите и растенията, които са го обитавали в миналото вече са на изчезване. Съученикът на Лидия – Христо Барбов вече е посетил Чехия покрай проекта за езерата. Той е впечатлен от гостуването си в Бърно. Освен забележителностите, които е посетил обаче, Христо е запомнил, че чехите умеят да пазят природата си, а също и да поддържат пътищата и сградите.

Еймъл е от Швеция и предстои да се дипломира догодина. Като участник в проекта, той е впечатлен най-вече от гостуването си в Турция. В България бъдещият абитуриент идва за пръв път, но споделя, че харесва Варна, която е хубав град, едновременно модерен и старинен.

За втора година, варненската гимназия работи по проекта „Езерата в нашия живот”, който се финансира по програма Еразмус + и негов координатор е Исландия. От морската ни столица участват около 30-40 ученика, обясни директорът на ЧЕГ „Джордж Байрон” Анушка Аспарухова. По думите й, ръководството на школото се старае да даде възможност на повечето от участниците да посетят някоя от изброените страни. „Децата са отдадени на каузата и работят с голямо желание. А такива проекти са от голяма полза заради езиковата практика, но и заради възможността учениците да бъдат по-толерантни, по-разбиращи, по-знаещи”, обясни още Аспарухова.

Проектът трябва да приключи през юни догодина, а дотогава ще има още посещения в Румъния и в Швеция. Досега ученици са посетили Полша, Чехия, Исландия и Турция. Всяко едно пътуване е било свързано с различна тема, зададена от страната-домакин. Така например в Чехия е обсъждано културното наследство в района на езерата, а в Турция – възможностите за спорт и прекарване на свободното време. Всички доклади, снимки и повече информация около разработките на учениците вече се публикувани на сайта на проекта ourlakes.eu.

В Гимназия „Джордж Байрон” във Варна беше отбелязан и Европейският ден на езиците. Темата тази година бе „Да поздравиш на чужд език – мисията възможна!”. Инициативата се организира в партньорство с мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC.

 

Линк към видео https://www.facebook.com/byronschoolvarna/videos/vb.1147184398640630/1231708623521540/?type=3&theater

Линк към статията http://www.moreto.net/novini.php?n=302408&c=09

 

 

 

387 Responses to “Ученици от седем страни опознават Варненското езеро”

Comments are closed.